În vizită la Muzeul „Grigore Antipa”

 Din nou la muzeul meu preferat încă din copilărie.

Nu am mai vizitat Muzeul Grigore Antipa de foarte mulți ani, cred că pe atunci aveam vreo 5-6 ani, eram destul de mică și nu prea îmi aminteam foarte multe, dar țineam minte că mi-a plăcut tare mult acolo, lucru ce m-a făcut să-l vizitez încă o dată.Zis și făcut, acum o săptămână, fix în ziua de miercuri, am hotărât să mă trezesc de dimineață, să îmi iau ghiozdanul și aparatul foto și să pornesc spre muzeu. Cred că în ziua aia am așteptat cel mai mult să vină tramvaiul 46, în jur de 45 de minute, mă plictisisem groaznic, vedeam cu se umple peronul cu oameni iar când veneau celelalte tramvaie se golea din nou și eram singura persoană de acolo. Mai târziu când ajung la Piața Iancului urcă o doamnă cu fata ei (ea zicea că are 7 ani, dar părea mai mare) și mă întreabă „pe ce parte este soarele?”, mi-am zis în gând „serios? Tramvaiul își schimbă poziția tot timpul, de ce aș știi pe ce parte este soarele?”. După 30-40 de minute ajung la muzeu, eram foarte încântată și abia așteptam să intru. Nu am fost dezamăgită, de când am început turul muzeului am rămas plăcut surprinsă. Mi-a plăcut atât de mult încât nu mai voiam să plec acasă, mă dureau atât de tare picioarele încât nu mai puteam să merg, cred că am petrecut mai mult de 3 ore acolo. Cel mai mult mi-a plăcut zona de arheologie (cred că așa îi zice), unde sunt tot felul de fosile, zona cu insectare, sala cu cele 3 schelete uriașe de Deinoteriu, Elephas maximus și Hippopotamus amphibius și uriașul schelet de balenă cu aripioare. Bine, unele exponate nu mai arată foarte bine, dar mie tot îmi place acolo, plus că sunt foarte multe animale despre care nici nu știai că există. De asemenea, poți învăța foarte multe într-o singură vizită, iar dacă prinzi un grup de copii cu un ghid în fața ta e și mai bine. (așa cum am prins eu 😀 ) Am avut o zi extraordinară, plină de fotografii și multe lucruri noi.

O să vă las și pe voi să descoperiți fascinanta lume a Muzeului „Grigore Antipa”, iar dacă vreți un tur virtual puteți intra aici .

Muzeul a fost înființat în 1834 de către Mihalache Ghica sub numele de „Muzeul de Istorie Naturală și Antichități”, însă adevărata strălucire a căpătat-o sub coordonarea lui Grigore Antipa.

Imagini pentru grigore antipaGrigore Antipa s-a născut la Botoșani în ziua de 7 decembrie 1867. În anul 1885 se înscrie la Facultatea de Științe și Medicină a Universității din Iași și alege să studieze la secția de Științe Naturale. La scurt timp întrerupe studiile și pleacă împreună cu fratele său la Jena, aici devine elevul celebrului profesor Ernst Haeckel, cel mai înfocat susținător al teoriei evoluționiste și totodată fondatorul Muzeului Filetic. În anul 1891 Grigore Antipa își susține examenul de doctorat, profesorul lui Ernst Haeckel i-a acordat mențiunea Summa Cum Laude, acordată doar de trei ori în cariera sa. La întoarcerea lui acasă, în anul 1892, obține o întrevedere cu regele Carol I, prezentându-i un memoriu dedicat „introducerii pisciculturii raționale în apele României”. Suveranul, impresionat, îl recomandă ministrului Agriculturii și Domeniilor, Petre Carp, pentru ocuparea postului de director general al Pescăriilor Statului. De asemenea, ocupă funcția de director al colecțiilor zoologice din cadrul Muzeului de la Universitate. Prin urmare, la nici 25 ani, Antipa preia conducerea Pescăriilor Statului și director al Secției de Zoologie a Muzeului de la Universitate. În anul 1903, Grigore Antipa îi demonstrează lui Sturza necesitatea existenței unei clădiri special construite pentru un „Muzeu de Istorie Naturală demn de capitala țării”. Primele săli ale muzeului s-au deschis pentru prima dată în anul 1908 în prezența Regelui Carol I, a Principesei Maria și a unor importanți oameni ale lumii științifice, culturale și politice ale acelor vremi. Pentru prima dată în lume, la Muzeul din București erau expuse dioramele, vitrine tridimensionale, în care speciile de animale erau prezentate în habitatele lor naturale și proiectate pe un fundal pictat. Succesul acestui mod de prezentare a făcut ca dioramele să fie un exemplu de urmat și de alte muzee din lume. Pentru Grigore Antipa acest muzeu a însemnat mai mult decât atât, pentru el a fost cămin, laborator de studiu, loc de odihnă și arie de manifestare pluri-profesională.

În anul 1993 , Regele Carol al II-lea decide ca muzeul să poarte numele organizatorului său, Grigore Antipa. În perioada postbelică muzeul continuă să se dezvolte, iar activitatea de cercetare științifică a luat amploare, începând cu perioada în care Acad. Dr. Mihai Băcescu (1964-1988) a fost la conducere. În anul 1988, când Dr. Dumitru Murariu a devenit director al muzeului, s-a avut în vedere modernizarea evidenței patrimoniului, ca și diversificare a activităților cu publicul. Expozițiile temporare organizate anual sunt în creștere, dar și numărul vizitatorilor de toate vârstele și categoriile. În anul 2009 muzeul se închide pentru a se demara un proiect de modernizare.

Instagram : https://www.instagram.com/eremia_daniela/
500px : https://500px.com/MinnieDanni
Articol #ZiarulUltimaOră : http://ultima-ora.ro/la-pas-prin-muzeul-national-de-istorie-naturala-grigore-antipa/

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (47)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (46)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (1)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (2)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (3)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (4)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (5)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (6)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (7)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (8)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (9)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (10)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (11)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (12)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (13)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (14)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (15)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (16)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (17)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (18)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (19)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (20)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (21)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (22)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (23)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (24)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (25)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (26)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (27)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (28)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (29)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (30)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (31)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (32)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (33)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (34)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (35)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (36)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (37)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (38)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (39)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (40)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (41)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (42)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (43)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (44)

În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (45)

Reclame

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s